AKBLOG-V3

Fransa: Macron, korktuğu felâkete takıldı

Fransa: Macron, korktuğu felâkete takıldı
6/19/2022

Fransa: Macron, korktuğu felâkete takıldı



Cumhurbaşkanı Macron'u destekleyen cephe, 350 sandalyeden 224 sandalyeye indi.

Fransa’da ikinci turu bugün yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u destekleyen Ensemble ittifakının korktuğu felâket başına geldi.

Ipsos-Sopra Steria tarafından sandıkların kapanmasından sonra yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre, Macron cephesi, bir önceki Meclis’te 350 milletvekiliyle sahip olduğu mutlak çoğunluğu kaybetti.

İkinci tur sonuçlarına göre, Macron koalisyonu sadece 224 milletvekili kazanmış görünüyor.

Ensemble, bu sonuçla, 289 sandalyeden oluşan mutlak çoğunluğun çok gerisinde kaldı.

İlk kez 2002’de uygulanmaya başlanan 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı görev süresi yönteminde, Devlet Başkanları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yapılan Ulusal Meclis seçimlerinde 20 yıldır hep mutlak çoğunluğu kazanmıştı.

2002’den önce Cumhurbaşkanlarının görev süresi yedi yıldı.

Bu tür bir sonuç en son 1988’de alınmıştı. O dönemde Ulusal Meclis’te 275 sandalye elde eden Başbakan Michel Rocard, zaman zaman Sol’un bazen de Sağ’ın desteğiyle ülkeyi yönetmişti.

Anayasa hukukçusu Jean-Philippe Derosier, “Bu, istediği tüm reformları yapamayacak engellenmiş, aksak bir hükümet olasılığını ortaya çıkarıyor. Bu durum, çok daha diplomat, çok daha müzakereci bir hükümeti gerekli kılıyor” dedi.

Bu sonuçlar, emeklilik reform, kurumlar, enflasyonla mücadele önlemleri gibi konularda 149 sandalye kazanacağı öngörülen Nupes İttifakı ile hükümet arasındaki sorunların eksik olmayacağına işaret ediyor.

89 milletvekili ile Ulusal Meclis’te tarihî bir atılıma imza atan Ulusal Birlik’in siyasî ağırlığı da sorunlara sorun ekleyecek gibi görünüyor.

Seçimlerin ikinci turuna katılma oranı yüzde 46’da kaldı.

Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, Pas-de-Calais seçim çevresinde Nupes listesinden aday olan çevreci Marine Tondelier karşısında oyların yüzde 62,1’ini alarak yeniden seçildi.

Başbakan Elisabeth Borne da Calvados seçim çevresinde Nupes adayı karşısında oyların yüzde 53’üçünü alarak yeniden milletvekili oldu.



--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET
Bu makaleyi paylaş :
Online Haber
Online Haber

2007-2022 SEO Danışmanlık
Bilişim dünyasında 2007 yılından itibaren aktif olarak çalışmalarımızı haber sektörü üzerinde yoğun bir şekilde yürütüyoruz.
Sponsor: Son Dakika Haber | | Hukuk Danışmanlık Hizmetleri | İstanbul İnşaat |

KİM NE DEMİŞ? YORUMLARA BAKALIM.

YORUM EKLEMEK İÇİN TIKLA. 1 yorum:

Emojin (smiley) eklemek istiyorsanız tıklayın.

Emojin Ekle

  1. Ulusal Birlik lideri Marine Le Pen, Pas-de-Calais seçim çevresinde Nupes listesinden aday olan çevreci Marine Tondelier karşısında oyların yüzde 62,1’ini alarak yeniden seçildi.

    YanıtlaSil
36588959260565934