Sözleşmeli personelin kadroya geçirilme sürecinde sevinenler, üzülenler
Beş başlıkta Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamaların anlamı
- 1 Kamudaki sözleşmeli personellerden 3 yılı dolmuş olanların hemen aday memurluğa geçişi yapılabilecektir.
- 2 Mahalli idareler dahil sözleşmeli personelin kadroya geçişlerinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacak. Dolayısıyla mahalli idarelerde sözleşmeli çalışan personel de kadroya geçirilecektir.
- 3 Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek.
- 4 Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor.
- 5 Sözleşmeli personel uygulaması devam ediyor. Toplu sözleşme metninde yer alan sözleşmeli personeller arasındaki statü eşitliği sağlanıyor.
Dokuz başlıkta Bakanlığın yaptığı açıklamaların anlamı
- 1 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesi kapsamındaki (4/C’den 4/B’ye geçenler dâhil) ve bazı kurumsal sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde görev yapan yaklaşık 197 bin sözleşmeli personelin süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecektir.
- 2 Sayıları yaklaşık 227 bin olan ve 3+1 modeline göre istihdam edilen sözleşmeli öğretmenler, sağlık personeli ve din görevlileri de süre aranmaksızın hemen kadroya geçirilecektir.
- 3 Kapsama giren sözleşmeli personel isteğe bağlı olarak kadroya geçebilecektir.
- 4 Kadroya geçmek istemeyenlerin hakları görevleri sona erene kadar şahsa bağlı olarak korunacaktır.
- 5 4 yıldan daha az hizmeti bulunanların bu süreyi doldurduktan sonra kurum içi veya kurumlar arası nakli yapılabilecektir.
- 6 Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi öngörülmektedir.
- 7 Sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden; kısmi zamanlı ve proje bazlı çalışanlar, yabancı uyruklular, askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sanatçılar, meclis danışmanları, Sağlık Bakanlığı yöneticileri ile personelinin tamamı sözleşmeli olan kurumlarda çalışanlar kadroya geçiş kapsamı dışında kalacaktır.
- 8 Yeni istihdam edilecek sözleşmeli personel bakımından 657 sayılı Kanun’un 4/Bmaddesinin sözleşmeli istihdamın temel dayanağı haline getirilerek mevzuat karmaşası giderilecektir.
- 9 Kamuya giren sözleşmeli personelin 3 yıl sözleşmeli olarak görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak ve atandıktan sonra da 1 yıl süreyle kurum içi veya kurumlar arası nakli yapılamayacaktır.
Açıklamalardan nasıl bir sonuç çıkarmamız gerekiyor?
Sözleşmeli personel statüsü mevzuattaki karmaşa giderilerek devam ettirilecektir. Daha açık ifade ile çok sayıda mevzuat kapsamında görev yapan çok farklı statülerdeki sözleşmeli personellerin statüleri sadeleştirilecektir. Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi ise Anayasa’nın eşitlik ilkesi açıdan sorun çıkarabilir.
![]() |
| Sözleşmeli personelin kadroya geçme durumları |
------------------
Haber (Haber Merkezi) | Google SEO (akblog.net)


Posted by 

Sözleşmeli personel statüsü mevzuattaki karmaşa giderilerek devam ettirilecektir. Daha açık ifade ile çok sayıda mevzuat kapsamında görev yapan çok farklı statülerdeki sözleşmeli personellerin statüleri sadeleştirilecektir. Mahalli idarelerde aynı şartlarda kadroya geçirilen sözleşmeli personelin sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilmesi ise Anayasa’nın eşitlik ilkesi açıdan sorun çıkarabilir.
YanıtlaSil