AKBLOG-V3

Benzinli araçta tarihi karar

Benzinli araçta tarihi karar
6/09/2022

Avrupa'da benzinli araç üretimi "dur" diyecek



AB Parlamentosu, 2035'ten itibaren yeni fosil yakıtlı arabaların yasaklanmasını onayladı.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Avrupa'nın elektrikli araçlara geçişini hızlandırma önerisini zayıflatma girişimlerini reddederek, 2035'ten itibaren yeni benzinli ve dizel araçların satışına yönelik etkili bir AB yasağını destekleme yönünde oy kullandı.

AB Parlamentosu, Fransa'nın Strasbourg kentindeki toplantıda, otomobil üreticilerinin önümüzdeki on yılın ortasına kadar karbon dioksit emisyonlarını yüzde 100 oranında azaltmasını zorunlu kılmak için oy verdi. Bu, benzin veya dizelle çalışan yeni otomobillerin, 27 devletten oluşan AB bloğunda satışının yasaklanması anlamına geliyor. 

AB milletvekilleri, ayrıca 2030'da otomobillerden kaynaklanan CO2'in 2021'e kıyasla yüzde 55 oranında azaltılmasını da kabul etti. Bu ise otomobil endüstrisinin CO2 salımını on yılın sonunda geçen yıla göre ortalama yüzde 37,5 düşürme yükümlülüğü getirecek. 

Strazburg'daki bir oturumda 249'a karşı 339 oyla kabul edilen düzenleme için 24 çekimser kullanılda. Bu pratikte gelecekteki satışları emisyonsuz, tamamen elektrikli modellerle sınırlandırıyor.

Araçlar şu anda 27 üyeli AB bloğundaki tüm CO2 emisyonlarının yüzde 12'sini, ulaşımdaki taşıtların ise yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.

"Önemli bir zafer"


Oylamadan sonra, AB çevre komitesi başkanı Pascal Canfin muzaffer bir şekilde tweet attı: 

“2035'te yüzde 100 sıfır emisyonlu arabalar! @Europarl_EN'de CO2 standartlarına ilişkin oylamayı son derece memnuniyetle karşılıyorum. Avrupa Parlamentosu'nun bu konumu önemli bir zaferdir ve iklim nötrlüğü hedefimizle tutarlıdır."

Alman Yeşillerinden Michael Bloss da oylamayı aynı anda sektördeki iklimi ve istihdamı koruyacak bir hareket olarak kararı takdir ettiğini bildirdi. 

Fransız EPP Milletvekili Agnes Evren, ancak “endüstriyel faaliyeti kınayacağını ve tüketicileri şiddetle cezalandıracağını” söyledi. 

Karbon piyasası reformuna darbe

AB milletvekilleri, bloğun karbon piyasasını yükseltme önerisini reddetti. Bu, bloğun temel iklim politikası üzerindeki bölünmeleri açığa çıkaran ve önlemi tamamlamak için müzakereleri geciktirebilecek beklenmedik bir durum olarak yorumlanıyor.

Milletvekillerinden oluşan bir komite, kaotik sahnelerin ve parlamentoda patlak veren bir suçlama oyununun ardından şimdi yeni bir uzlaşmaya varmaya çalışacak. 

Yeşil ve Sosyalist milletvekilleri, muhafazakâr grupların çok fazla zayıflattığını söyledikleri değişiklikler nedeniyle öneriyi reddettiler, sağcı gruplar ise özellikle enflasyonist baskılar ışığında çok iddialı buldular.

Parlamentonun reddi, ilgili iki iklim politikasına ilişkin oylamaların ertelendiği anlamına geliyordu. Bunlar, AB'nin çelik ve çimento gibi mal ithalatına CO2 vergisi koymaya yönelik dünyadaki ilk planı ve düşük gelirli vatandaşları desteklemek için emisyon ticareti gelirlerini kullanacak bir fondu.

Nadir görülen reddedilme, AB'nin 2023'te uygulanabilmesi için bu yıl yapmak için yarıştığı yasanın tamamlanması için zaman çerçevesini geri alabilir.

AB'nin emisyonları azaltmak için ana politika aracı olan emisyon ticareti, enerji santrallerinin ve endüstrinin, kirletici olduklarında CO2 izinleri satın almalarını şart koşuyor.

Komisyonu teklifi yeniden kaleme alacak olan Canfin, müzakerecilerin 23 Haziran'a kadar yeni bir anlaşmaya varmaya çalışacaklarını söyledi. 


--------------------------------------------------------------------
Haberin Merkezi
Sponsor: Ak Blog NET
Bu makaleyi paylaş :
Online Haber
Online Haber

2007-2022 SEO Danışmanlık
Bilişim dünyasında 2007 yılından itibaren aktif olarak çalışmalarımızı haber sektörü üzerinde yoğun bir şekilde yürütüyoruz.
Sponsor: Son Dakika Haber | | Hukuk Danışmanlık Hizmetleri | İstanbul İnşaat |

KİM NE DEMİŞ? YORUMLARA BAKALIM.

YORUM EKLEMEK İÇİN TIKLA. 1 yorum:

Emojin (smiley) eklemek istiyorsanız tıklayın.

Emojin Ekle

  1. "Önemli bir zafer"


    Oylamadan sonra, AB çevre komitesi başkanı Pascal Canfin muzaffer bir şekilde tweet attı: 


    “2035'te yüzde 100 sıfır emisyonlu arabalar! @Europarl_EN'de CO2 standartlarına ilişkin oylamayı son derece memnuniyetle karşılıyorum. Avrupa Parlamentosu'nun bu konumu önemli bir zaferdir ve iklim nötrlüğü hedefimizle tutarlıdır."

    YanıtlaSil
36588959260565934