AKBLOG-V3

AB den Androdilere Ceza

AB den Androdilere Ceza
7/18/2018

AB den Androidlere Ceza

AB den Androdilere Ceza
AB den Androdilere Ceza
Avrupa Birliği'nin cezası Google'ı değil, Android severleri yakacak
Google'ın Android tekelini rekabet karşıtı kullanım sebebiyle AB'den aldığı 5 milyar dolarlık ceza, 109 milyar dolar nakit rezervi olan Google'a değil, sana bana, yani Android sever vatandaşa dokunacak. Google iki haftalık gelirini AB'ye verecek ama yeni uygulamalar uygun fiyatlı telefon devrini bitirebileceği gibi, güvenlik risklerini artırıp uygulama kalitesini düşürecek. İşin kötüsü, artık özellikle pahalı olan iPhone dışında düzgün bir seçenek de yok...
Avrupa Birliği uzun süredir üzerinde çalıştığı Google rekabet soruşturmasını sonlandırdı ve öngörüldüğü gibi cezayı en üst limitten verdi.
Teknoloji devinin Android telefonlardaki pazar payı üstünlüğünü (Statista'ya göre 2018 1. çeyrekte yüzde 85,1) haksız rekabet için kullanarak kendi ürünlerini 'dayatmak', reklam göstererek gelir elde etmekle suçlayan AB, birçok analiste göre geç kaldı.
Analistler son derece haklı, çünkü ceza gelene kadar Google paçaları sıvadı, dereyi geçti, hatta karşı kıyıda imparatorluğunu kurdu bile.

CEZANIN UCU NİYE BİZE DOKUNUYOR?

Öncelikle, Google artık telefon üreticilerine eskiden imzalattığı MADA'yı (Mobil Uygulama Dağıtım Anlaşması) değiştirmek zorunda kalacak. Artık Google hizmetleri ön planda tutulamayacak ve varsayılan olarak yüklenemeyecek. 
İçerisinde web tarayıcı, arama aracı, harita vb. birçok Google hizmetinin ön yüklenmediği şekilde gelecek olan telefonlar cazibesini kaybedecek. Burada büyük üreticiler çeşitli anlaşmalarla farklı seçenekler sunabilecekken, ufak üreticiler ya büyükler karşısında daha avantajsıuz anlaşmalar yapacak ve karşımıza rekabette zayıf ürünler çıkacak ya da uygun fiyatlı telefonların maliyeti artacak ve 'Android ucuzdur', 'Çok para vermeden akıllı telefon alabilirsin' algısı kırılacak.
Şimdiye kadar tüm uygulamalarını birçok kişinin kullanımına Android ile sunan ve herkesi 'alıştıran', ekosisteme dahil eden Google ise 2 haftalık gelirine karşılık gelen 5 milyar doları ödeyecek ve elde ettiği rekabet gücüyle kazancına kazanç katmaya devam edecek.
Bu makaleyi paylaş :
AK SEO

KİM NE DEMİŞ? YORUMLARA BAKALIM.

Emojin (smiley) eklemek istiyorsanız tıklayın.

Emojin Ekle
36588959260565934