AKBLOG-V3

2018 Borç Afları Şartları

2018 Borç Afları Şartları
7/12/2018

Borç Afları Şartları

Genel af çıkacak mı? İşte merak edilenler
Cumhurbaşkanının onaylaması ve resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe giren vergi ve ceza affı hakkında akılda kalan ve merak edilen tüm sorulara bu haberimizde yanıt bulabilirsiniz.
Vatandaşlar af ile ilgili yapılan açıklamaları yakından takip ediyorlar. TBMM Genel Kurulunda, "Vergi ve prim borçlarının yapılandırılması, emeklilere dini bayramlar öncesi ikramiye ödenmesi, imar barışı, üniversitelerden kaydı silinenlere af" gibi düzenlemeleri de içeren kanun tasarısı yasalaştı. 

2018 vergi yapılandırmaları neleri kapsıyor?

2018 Vergi Yapılandırmaları içerisinde bulunanlar aşağıdaki gibidir;
    MTV ödeme kolaylığı,
    Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında indirimler,
    Peşin ödemelerde %90 İndirim,
    Vergi aslına bağlı olmayan özel usulsüzlük ve usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sine kadar silinmesi,
    Vergi ihtilaflarının sulh aracılığıyla sonlandırılmasında yüzde 80’e varan indirimler,
    18 ay taksitli ödeme imkanı,
    Vadesi 31 Aralık 2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
    Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
    İnceleme ve tarhiyat safhasında bulunan borçlar için yapılandırma…

Torba Yasa resmen yürürlüğe girdi. Borçları yapılandırma süreci başladı. Yapılandırma ile gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE hesaplaması yapılacak. Yapılacak olan peşin ödemelerde ise Yİ-ÜFE’nin yüzde 90’lık kısmı silinecek. Öncesinde 1.886 TL olan gecikme faizi yerine ise 50 TL ödeme yapılacak. 31 Mart öncesine ait olan prim, trafik cezası, vergi borçları gibi borçlar için başvuruların Temmuz sonuna kadar yapılması gerekiyor. Bu tarihe kadar yapılan başvurularda yapılandırma geçerli olacak. Yapılandırma kapsamında anaparaya dokunulmayıp, gecikme faizleri silinecek. Bu hesaplamalarda ise enflasyon dikkate alınacak.

Borçtan kurtulun! 10 soruda yapılandırma rehberi

Kamuya borcu olan milyonlarca kişiye yapılandırma fırsatı başladı. Temmuz sonuna kadar başvurulursa; gecikme cezaları, faizler silinecek. İsteyen peşin ödeyip enflasyon tutarının sadece yüzde 10’unu ödeyecek isteyen de borcunu 36 taksite böldürecek

Hangi borçlar kapsamda?

31 Mart 2018 tarihine kadar ortaya çıkan tüm borçları kapsıyor. Sigorta prim borçları, her türlü vergi (KDV, emlak, gelir, çevre, motorlu taşıtlar vergisi gibi), askerlik para cezası, trafik cezası, idari cezalar, su borcu, öğrenci kredileri kapsamda.

Nasıl ve nereye başvurulacak?

SGK'ya olan borçlar için elden veya posta yolu ile sigortalıların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine ya da merkezlere başvurulması gerekiyor. Vergi borçları için ise başvurular Gelir İdaresi'nin internet sitesine ya da ilgili vergi dairesine şahsen veya posta yolu ile yapılacak.

Son başvuru tarihi ne zaman?

Tüm borçlar için son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Bu tarihten sonra yapılandırmaya başvuru imkanı bulunmayacak.

Borç nasıl ödenecek?

Borçlulara 2 seçenek sunulacak. İsteyen borcunu peşin ödeyecek isteyen ise taksite böldürecek. 6, 9, 12 ve 18 taksit imkanı var. Taksitler 2 aylık dönemler halinde ödenecek.

Toplam borç nasıl ödenecek?

Ana paranın tahsilinden vazgeçilmiyor. Gecikme faizi, cezası silinecek. Bunun yerine Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacak. Aylık Yİ-ÜFE tutarı yüzde 0.35 olarak uygulanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90'ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 eşit taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak.
Bu makaleyi paylaş :
AK SEO

KİM NE DEMİŞ? YORUMLARA BAKALIM.

YORUM EKLEMEK İÇİN TIKLA. 1 yorum:

Emojin (smiley) eklemek istiyorsanız tıklayın.

Emojin Ekle

36588959260565934